Nyolcvanéves lett Szolnok díszpolgára, Kovács Mihály

Megosztás

80. születésnapját ünnepli Kovács Mihály. A Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület alapítóját, Szolnok díszpolgárát Szalay Ferenc köszöntötte fel személyesen, majd közösségi oldalán.

Kevesen vannak, akik még életükben legendává válnak, és Kovács Mihály – vagy ahogy mindenki ismeri, Misi bácsi – ilyen, írja bejegyzésében a polgármester.

Két évvel ezelőtt egy interjúban beszélt a gyökereiről és pályájáról. -Háborús gyerek vagyok. Szüleim ízig-vérig nyakas kunok, tősgyökeres kunhegyesiek voltak, magamat is annak vallom. A második világégés időszakában a frontvonal elől vándoroltak rokonoktól rokonokig. Hárman vagyunk testvérek. Én 43-ban jöttem a világra Pesten, László öcsém 44-ben Piliscséven, István pedig 45-ben, ő már, visszatérve a család fészkébe, Kunhegyesen. Fivéreim sokra vitték, nagyon büszke vagyok rájuk.

Kovács Mihály több elismerésben is részesült az elmúlt években. 2006-ban Ezüst Pelikán díjat vehetett át, 2020. január 22-én pedig a japán kormány „Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” állami kitüntetését vehette át egykori munkahelyén, a Megyei Kulturális és Ifjúsági Központ jogutódjaként számon tartott Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Méltatásában kiemelték, hogy hosszú időn keresztül fáradhatatlanul munkálkodott a Juza és Szolnok közötti kapcsolatok kiépítésében és fenntartásában, hozzájárulva ezzel a Japán és Magyarország közötti barátság és kulturális kapcsolatok elmélyítéséhez.

Kép forrása: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek